Eindelijk is het dan zover. Ein-de-lijk. Op 26 januari kiezen Gale ‘Buck’ Cleven, John ‘Bucky’ Egan, Robert ‘Rosie’ Rosenthal en honderden kameraden het luchtruim om de nazi’s ervan langs te geven. Op deze vrijdag is bij Apple TV+ namelijk de eerste aflevering te zien van Masters of the Air, een langverwachte door Tom Hanks een Steven Spielberg geproduceerde dramaserie over de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het is het derde luik van een triptiek waarvan de andere delen worden gevormd door Band of Brothers (2001) en The Pacific (2010). Vooral die eerste serie, over een compagnie Amerikaanse parachutisten, heeft een legendarische status. (In de Top 250 beste series aller tijden van IMDB staat ‘BoB’ op de vierde plaats.)
Fans keken dan ook smachtend uit naar Masters of the Air, toen streamingdienst HBO in 2013 aankondigde de serie in productie te nemen. Wat volgde was een decennium van stilte, uitstel en twijfel. De geschatte productiekosten van rond de 250 miljoen dollar zouden zelfs voor HBO te veel van het goede zijn. Masters of the Air raakte maar niet van de grond – tot Apple zich in 2019 meldde en de productie overnam. De opnames begonnen in februari 2021, nadat acteurs als Austin Butler (Elvis), Callum Turner (Fantastic Beats) en Barry Keoghan (The Banshees of Inisherin) zich aan het project verbonden hadden.
Masters of the Air vertelt het waargebeurde verhaal van de 100th Bombardment Group van de Amerikaanse Eighth Air Force, de eenheid van de Amerikaanse luchtmacht die vanuit Groot-Brittannië Nazi-Duitsland in de as probeerde te leggen. De 100ste Bombardements Groep stond bekend als de ‘Bloody Hundredth’ vanwege de forse verliezen die ze leden. Hanks en Spielberg hebben er dus duidelijk voor gekozen het gruwelijke gezicht van de luchtoorlog boven Europa te laten zien.
Net als Band of Brothers en The Pacific is deze serie gebaseerd op een boek, Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany (2007). Auteur Donald L. Miller combineerde interviews met veteranen en archiefonderzoek tot een alomvattend verhaal, waarvan voor de serie maar een deel kon worden gebruikt.
Vliegende Forten
De mannen – of beter: jongens – van de 100ste Groep kwamen in de lente van 1943 aan in Engeland, waar ze bij Thorpe Abbotts in East Anglia hun basis hadden. Op 25 juni volgde de eerste bombardementsvlucht: met hun B-17 bommenwerpers vielen ze Bremen aan in een formatie van in totaal honderd toestellen, waarvan er achttien niet terugkwamen. Drie verloren ‘Vliegende Forten’ (zo werden de B-17’s genoemd vanwege het vele geschut waarmee Duitse jachtvliegtuigen op afstand konden worden gehouden) waren van de 100ste Groep. Aangezien elk toestel tien man aan boord had, waren dit de eerste dertig slachtoffers die de eenheid te betreuren had.
Er volgden nieuwe missies, en op 12 augustus ging het richting het Ruhrgebied. Omdat het oorspronkelijke doel niet goed zichtbaar was vanwege bewolking werd besloten de koers te verleggen naar Bonn. Daar wilde navigator Harry Crosby (in de serie gespeeld door Anthony Boyle) niets van weten. Hij hield van klassieke muziek en was er onlangs achter gekomen dat Beethoven zijn jonge jaren in Bonn had doorgebracht. Op Crosby’s instigatie richtten de bommenwerpers zich op Keulen, waar ze het stationsgebied aanvielen.
Naast Crosby zijn belangrijke rollen in de serie weggelegd voor Gale Cleven en John Egan (gepeeld door Butler en Turner), legendarische squadronleiders met flink snufje Hollywoodglamour. Zij waren het centrum van ieder feestje op de basis en Egan was ook regelmatig te vinden in de lokale pubs, waar hij zich tegoed deed aan het plaatselijke bier.
Er moest ook wel hard gefeest worden, want de dagelijkse werkelijkheid van de piloten en hun bemanning was zenuwslopend. In tegenstelling tot Bomber Command van de Britse Royal Air Force opereerde de Amerikaanse Eighth Air Force bij daglicht. Het idee was dat het boordgeschut van de Vliegende Forten voldoende bescherming bood en dat in het donker vliegen daarom niet nodig was. Dat bleek een verkeerde inschatting, met dramatische gevolgen.
Ergste dag
Ernstig mis ging het bijvoorbeeld op 17 augustus, toen de Amerikanen de vliegtuigfabrieken van Regensburg aanvielen. De 100ste Groep bevond zich in de formatie bommenwerpers achteraan en onderop – dé plek die als eerste door Duitse jagers werd aangevallen. Van de 22 B-17’s van de ‘Bloedigde Honderdste’ kwamen er negen niet terug.
En dit was nog niet eens de ergste dag uit de geschiedenis van de eenheid. Dat was 10 oktober 1943, toen dertien vliegtuigen van de groep deelnamen aan een aanval op Münster. Alleen het toestel van Robert Rosenthal, een Joodse piloot, kwam veilig terug. ‘Rosie’ was een van weinige mannen van de 100ste Groep die zijn tour of duty van 25 vluchten heelhuids wist vol te maken en naar huis mocht. (Later meldde hij zich vrijwillig voor een nieuwe tour.)
Dit soort missies en andere ongelukkige voorvallen maakten dat de groep de naam kreeg altijd pech te hebben. Die reputatie bleef niet zonder gevolgen. Toen een jonge rekruut te horen kreeg dat hij bij de 100ste Groep was ingedeeld, barstte hij in huilen uit: „Ik ga het niet redden, ik heb geen schijn van kans.”
Uit statistische analyses blijkt echter dat de ‘Bloody Hundredth’ vergeleken met andere eenheden ongeveer even zware verliezen heeft geleden. Dat kwam door de strategie van de Eighth Air Force in 1943: aanvallen bij daglicht, zonder langeafstandsjagers die de bommenwerpers tot aan het doel konden beschermen. Pas toen zo’n jager er kwam in de vorm van de P-51 Mustang keerde voor de Amerikanen het tij.
Hoewel de naam van ongelukseenheid dus niet helemaal terecht was, is de 100ste Groep met haar dramatische missies naar Münster en Regensburg en kleurrijke figuren als Crosby, Cleven en Egan een prima vehikel om het verhaal van de Amerikaanse luchtoorlog in Europa te vertellen. Uit de trailer van de negendelige serie blijkt dat er ook scènes zijn in een Duits krijgsgevangenkamp en dat zelfs de zwarte ‘Tuskegee Airmen’ van het 99th Pursuit Squadron hun opwachting maken. Hanks en Spielberg hebben dus gekozen voor een groots opgezet epos. Nu maar hopen dat het de tien jaar wachten waard was.
Masters of the Air, vanaf vrijdag op Apple TV+. Wekelijks een nieuwe aflevering. Het boek van Miller verschijnt in een Nederlandse vertaling door Gerrit-Jan van der Berg bij Xander uitgevers. 677 blz. € 20.